Totul a început după Crăciunul din 2013, pe picior de plecare din spitalul Câmpeni unde am fost internat pentru amigdalită. Nici bine ce am ajuns acasă la Roșia Montană și am rugat-o pe tanti Eta, vecina mea, să imi facă o pereche de ciorapi pe care să scrie Roșia Montană. De cand am întâlnit-o pe tanti Eta am aflat ca îi e mai mare dragul să croșeteze.

IMG_1047-copy

După două zile mi-a arătat ciorapii, i-am luat în picioare și mi-au plăcut foarte mult, așa că m-am hotărât să iau inițiativă și să-i fac cunoscuți lumii întregi, poate își doresc și alții. Tanti Eta a compus și o poezioară atunci. Am publicat-o, impreună cu o fotografie și un anunț. Imediat a început nebunia. Nici nu îmi imaginam ce avea să urmeze. Două zile mai târziu primisem 100 de comenzi. Când i-am spus lui tanti Eta, chiar nu știam ce o să facem.

Urma revelionul și totuși ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat și alte doamne care știu să tricoteze ciorapi și așa am cumpărat ceva lână toarsă. Soțul lui tanti Eta a făcut andrele pentru celelalte doamne, iar noi le-am arătat modelul.  Fiecare și-a intrat în ritm rapid, rezultatul fiind multe perechi minunate de ciorapi de lână.

tica in action

Nu făcusem nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic. Practic am pus un preț  pentru ciorapii de lână fără să țin cont de toate cheltuielile și am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez, nu era drept pentru clienți să schimb prețul.  Am făcut practic  voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a  trimite  cele 300 de perechi comandate.

Facebook-ul era plin cu ciorapi de la Roșia Montană.

Pe 6 februarie 2014 mă aflam în București la Muzeul Țăranului Român pentru a sărbători Ziua Roșiei Montane. După prezentarea filmului “Roșia Montană există datorită vouă” am povestit celor prezenți de aventura noastră cu ciorapii de lână și le-am promis că într-o bună zi va apărea un magazin online de unde se vor putea comanda ciorapii de lână produși în Roșia Montană.

Acum e începutul lui 2015 și după un an de zile de la acea experiență, am deschis primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localități ai cărei moți participă la protejarea patrimoniului cultural și natural pentru generațiile următoare. Anul acesta am reușit să ne organizăm mult mai bine. În jur de 50 de doamne din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Dăroaia, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu dragoste tot felul de articole din lână. Nu e o inițiativă din care să ne îmbogățim, ne place ce facem și în același timp vrem să încurajăm oamenii să poarte lână pentru că este ecologică, respiră, absoarbe umezeala, nu ține rece dacă este udă, nu devine urât mirositoare, este rezistentă la foc, se curăță singură și este antibacterială.

Lână provine din județul Vrancea, apoi este toarsă în județul Brașov și transportată direct la noi în satul Roșia Montană, unde cu răbdare și cu îndemânare este transformată în articole de mare calitate. Pentru colecția de primăvară-vară folosim fir din lână merinos certificat WOOLMARK care provine de la oi cu blană extrem de fină și moale, crescute în Europa. Firul este tors în Brașov de o companie cu o tradiție de peste 80 de ani în producția de fire de lână pieptănată.

Într-adevăr lâna de calitate nu este ieftină, datorită proprietăților sale este considerată un produs “de lux”. Totuși, noi încercăm să oferim un preț bun celor care vor să poarte articolele noastre din lână naturală, lucrate manual.

Click aici pentru a comanda  articolele noastre din lână made in Roșia Montană!

Tică Darie