Made in Roșia Montană este o afacere socială care aduce un venit suplimentar la aproximativ 30 de familii care locuiesc în inima Transilvaniei, într-o localitate frumoasă, plină de istorie și cultură. Roșia Montană este una din cele mai vechi așezări din acest colț de lume. Aici a început lupta împotriva celei mai mari mine de aur la suprafață din Europa, ce s-a transformat într-una dintre cele mai importante mișcări sociale și de mediu din estul Europei.

 

IMG_1047-copy

În luna decembrie a anului 2013 pe când încă descopeream Roșia Montană am primit o pereche de șosete din lână de la o doamnă din sat. Mi-a plăcut foarte mult și am rugat-o să coase Roșia Montană pe ei. După câteva zile mi-a arătat șosetele, le-am luat în picioare și mi-au plăcut foarte mult, așa că m-am hotărât să iau inițiativă și să le fac cunoscute lumii întregi. Am pus câteva poze cu șosetele din lână pe Facebook și imediat a început nebunia. Nici nu îmi imaginam ce avea să urmeze. Două zile mai târziu primisem aproximativ 100 de comenzi. În toiul sărbătorilor de Crăciun ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat și alte doamne care știu să tricoteze șosete, apoi am cumpărat lână, rezultatul fiind multe perechi minunate de șosete de lână.

Facebook-ul era plin cu șosete din lână de la Roșia Montană.

Pe 6 februarie 2014 mă aflam în București la Muzeul Țăranului Român pentru a sărbători Ziua Roșiei Montane. După prezentarea filmului “Roșia Montană există datorită vouă” am povestit celor prezenți despre aventura noastră cu șosetele din lână și le-am promis că într-o bună zi va apărea un magazin online de unde se vor putea comanda șosetele din lână făcute în Roșia Montană.

În decembrie 2014 am înființat o companie cu numele de Made in Roșia Montană, iar la începutul anului 2015 am lansat magazinul online cu articole vestimentare din lână tricotate manual, în inima unei localități ai cărei moți participă la protejarea patrimoniului cultural și natural pentru generațiile următoare. În jur de 30 de doamne din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Iacobești Dăroaia, Gura Roșiei, Coasta Henții, Cărpiniș, Șoal, și Roșia Montană, tricotează cu dragoste căciuli, fulare, gulere și pulovere din lână.

De-a lungul timpului Made in Roșia Montană a angrenat peste 200 de oameni care au contribuit prin timpul și cunoștințele lor la dezvoltarea acestei afaceri sociale.

Tricotatul este o muncă migăloasă care necesită multă concentrare și îndemânare. De aceea Made in Roșia Montană apreciază manopera la justă ei valoare. În prețul produselor Made in Roșia Montană se referă orele de lucru, calitatea muncii și a lânei merinos.

 

Astăzi, Made in Roșia Montană folosește pentru tricotarea manuală a pieselor vestimentare, o fibră premium care vine din natură, numită Merino, cea mai fină și cea mai moale lână din lume.

Lâna provine de la oi din Uniunea Europeană, iar firul este tors în România de o companie cu o tradiție de peste 80 de ani în producția de fire din lână pieptănată. De asemenea, firul din lână merino pe care îl folosim are următoarele certificări: WOOLMARK PURE NEW WOOL și OEKO-TEX Standard 100 – Class II – Innovatext.

Click aici pentru a comanda articolele noastre vestimentare din lână merino, Made in Roșia Montană!

 

 

Tică Darie

Fondator Made in Roșia Montană

 

PARTENERI

 
Alexandru Maxim
Geta Ungurean
Fundația Micu Bogdan
NESsT
Omniconvert
SmartBill