Centru Scout și Bistro la Casa 324 în curând în Roșia Montană

Centru Scout și Bistro în curând la Casa 324 din Roșia Montană

 

Au început lucrările de la Casa 324 din Roșia Montană. Se vor efectua reparații curente acoperiș, sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale și tâmplării.

Spațiul va avea următoarele funcțiuni: Bistro la parter și Centru Scout - spațiu unde se vor desfășura evenimente și activități de educație non-formală a copiilor și tinerilor din România, dar și din afara țării.

Casa nr. 324 a fost ridicată în 1867 ca locuință cu spațiu comercial la Piața centrală. Structura sa arhitecturală descrie o particularitate pentru zonă, fiind alcătuită ca urmare a unor intervenții realizate între 1872 și începutul secolului XX în forma unei case cu curte interioară încadrată pe patru laturi de corpuri de clădire. Trei dintre cele patru laturi sunt încă descifrabile în forma conservată în prezent.

Alături de structura constructivă (în întregime din zidărie) care o individualizează între celelalte construcții istorice din Roșia Montană, o altă particularitate a imobilului este reprezentată de arhitectura neoclasică riguroasă a fațadei dinspre Piață, care punctează alături de fațadele construcțiilor nr. 326 („Casa fațadă”) și nr. 325 (fosta farmacie) frontul Nordic al Pieței centrale. Axul central al fațadei, subliniat de ușa gangului și cele două goluri apropiate de la etaj, era marcat în trecut și de un timpan care se ridica de la nivelul cornișei (astăzi dispărut).

Spațiile comerciale de la parter au câte două uși cu obloane de lemn în 2 canaturi, îmbrăcate în tablă; gangul are o poartă rectangulară din lemn cu decorații clasiciste; golurile sunt încadrate între perechi de pilastri care urcă deasupra brâului dintre parter și etaj și se unesc în arce semicirculare profilate; cele 6 ferestre ale etajului au solbanc comun; muchiile fațadei sunt marcate prin bosaje; cornișă profilată sub streașină.

Clădirea a funcționat zeci de ani ca spațiu comercial, băcănie, fiind un pol al activităților comerciale concentrate pe flancul nordic al Pieței.

Monument istoric, cod Lista Monumentelor Istorice: AB-II-m-B-00280, componentă a Peisajului Minier Istoric Roșia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Obiectivul face parte din programul de reparații și reactivare finanțat în cadrul Programului "Timbrul Monumentelor Istorice" de către Ministerul Culturii din România, prin Institutul Național al Patrimoniului și cofinanțate de către proprietar.

Organizația Națională Cercetașii României prin sucursala Cercetașii României - Roșia Montană și Made in Roșia Montană sunt parteneri pentru promovarea patrimoniului local.

ACTUALIZĂRI

Vezi aici oferta specială prin care poți contribui la restaurarea casei 324 din Roșia Montană.

Pre-loader